Forside    Prosjekter    Forestillinger    Workshops    Om Teater Renü    Kontakt    


Tsantsa - et kjærligTSANTSA14hetsrituale 
Forestillingen "TSANTSA - et kjærlighetsrituale" har røtter i tradisjoner og ritualer fra de indianske kulturer i Latinamerika. Tema for forestillingen er døden og forskjellige kulturers forståelse av denne. I de indianske kulturer er døden knyttet opp mot en rekke ritualer og ritualene forteller på sitt dypeste nivå om livet, om kjærligheten og om den spirituelle og magiske verden.

Et barn dør, og hele samfunnet samles for å lage en fest som skal hjelpe det lille barnet på dets reise videre til ”den åndelige verden”. Festen er fylt av motsetninger og går fra dyp sorg til glede. Forestillingen er bygd opp som en kamp mellom de to følelsene og skaper et univers med mange transformasjoner. Forestillingen er ladet med handling (dans, sang, musikk) og mangfoldige og overraskende visuelle inntrykk." 

Forestillingen er bygget opp rundt fire dramturgiske kilder:   

 • Den første kilden er Tsantsa var et gammelt rituale fra en urbefolkning i Amazonasjungelen (jíbaros). Hensikten med dette ritualet var å skape en energi (kraft) som ble kalt: ”Tsaratuma”. Denne kraften dannet fred og stoppet all slags vold. Denne kilde blir brukt i forestillingen for å skape rommet. Rommet skal symbolisere en gang fra mørke til lys, fra vold til fred, fra død til liv. 

 • Den andre kilde er et rituale fra Mapuche-indianerne i Sør-Chile. Ritualet heter ”Den Lille Engels Fest (La Fiesta del Angelito/Amülpüllü)”. ”Når et nyfødt barn døde, skulle hele samfunnet lage en fest. For Mapuche-indianerne hadde det døde nyfødte barn ikke rukket å bli menneske enda, men var mer en hellig skikkelse – en engel – som var kommet på et kort besøk. Festen var til denne hellige skikkelses ære og for å hjelpe ham i hans reise videre til den åndelige verden”.  

 • Tredje kilde er historien om Alfonsina: den forelskede jenten som bestemmer seg for å reise til havetsbunn for å sove inn i evigheten. Denne kilden er basert på en sann historie om den argentinske dikteren Alfonsina Storner, som i kjærlighetssorg druknet seg selv. 

 • Fjerde kilde er de forskjellige manifestasjoner og utrykk som finnes om døden, spesielt i Mexico (sang, musik, danser, osv). Skuespillerne fra La Mueca har eksprimentert og samlet mange elementer fra den folkelige tradisjon rundt døden i Latin Amerika, - en kilde som beriker og bringer inn i forestillingen mange spennende elementer.           

   
  TSANTSA

    plakat TSANTSA

   Plakat fra forestillingen.

  "Poetisk og vakkert. Mye for barn med åpne sanser", Bergens Tidene 19/9 2003.
  Les anmeldelsen [her].


  "
  Sterk og varm forestilling", Troms Folkeblad 15/11 2003.

  Se brosjyre fra forestilling [her].

   
© Teater Renü, 3656 ATRÅ, Norge  tlf/fax 35090230,  e-post: mail@renu.no Utviket av ProgNett AS